Miody z mojej okolicy
Pożytki pszczele w okolicach mojej pasieki, to głównie pożytki spadziowe. Spadź zbierana przez pszczoły, to głównie spadź jodłowa i świerkowa, tzw. spadź iglasta.
Oczywiście występują też inne różnorodne pożytki zarówno na drzewach, jak i dużych obszarach łąkowych od wczesnej wiosny, po późną jesień. Wczesna wiosna, to kwitnąca wierzba i wiele innych gatunków drzew, potem ogromna ilość kwiatów łąkowych, których nie sposób wymienić, mniszek, którego połacie występują, chyba jak wszędzie na dużych obszarach, tarnina, aronia, którą w tamtych rejonach sie gdzieniegdzie uprawia, jeżyna, której wszędzie pełno, borówka, malina, wrzos itd, itd. Powstaje zatem miód spadziowy i nektarowy zwany wielokwiatowym.
Miód spadziowy
Miód spadziowy jest produktem pszczelim zawierającym spadź z drzew liściastych i iglastych. Może być barwy szarozielonej, brązowej, a nawet czarnej, co zależy od gatunku drzew, z których pozyskiwana jest spadź. Krystalizuje dość wolno, przybierając postać grudkowatą. Ma lekko korzenny zapach, w smaku jest łagodny i mało słodki. Miód spadziowy z drzew iglastych działa przeciwzapalnie, odkażająco i wykrztuśnie, ma działanie antybiotyczne. Zawiera więcej, niż miody nektarowe, substancji czynnych, w tym biologicznie czynnego żelaza. Znajduje zastosowanie w chorobach górnych dróg oddechowych oraz przy obniżonej odporności organizmu. Wspomaga także leczenie chorób reumatycznych, skórnych i układu nerwowego. Miód ze spadzi liściastej ma podobne działanie, lecz dzięki działaniu moczopędnemu, lepiej nadaje się do leczenia schorzeń dróg moczowych i reumatycznych. Działa także rozkurczowo, dlatego polecany bywa w chorobach dróg żółciowych, wątroby i jelit.
Miód nektarowy-wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy, zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów, pszczoły wytwarzają z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach, lasach i na łąkach w tym samym czasie. Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak. Miód z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy i ma bardziej zdecydowany smak oraz zapach. Dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy. Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo.
Miód nektarowo-spadziowy
Miód mieszany, powstaje z połączenia nektaru z kwiatów różnych roślin ze spadzią. Dzięki temu ma bardzo urozmaicony skład i dość dużą wartość odżywczą. Miód ten ma barwę zielonkawą, brązowo- zieloną przed skrystalizowaniem, a po nim jasnobrązową, lub ciemnobrązową. Smak tej odmiany miodu zależy od roślin, z których pozyskiwany był surowiec. Miód ten wykazuje silne działanie antybiotyczne, zwłaszcza, jeśli pochodzi z terenów górskich, położonych powyżej 1000 metrów n.p.m. Miody mieszane doskonale sprawdzają się w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, w chorobach serca i zaburzeniach trawienia.
Miód mniszkowy
Miód mniszkowy (z kwiatu mniszka lekarskiego, popularnego mleczu kwitnącego na przełomie kwietnia i maja) ma jasnożółty kolor, krystalizuje szybko, nierównomiernie. Ma wysoką aktywność biologiczną (czy biotyczną). Polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych. Pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.
*Źródło: http://zwiazek-pszczelarski.pl/rodzaje-miodow/
http://www.serwis2.bartnik.pl/pages/main_documents.php?d=59